Перерахунок військових пенсій та пенсій МВС в умовах воєнного стану

У 2018 році всім військовим пенсіонерам та пенсіонерам МВС пенсійний фонд провів перерахунок пенсії відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року № 103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб».

Проте в грошове забезпечення, з якого обчислюється розмір пенсії, були включені лише:

- посадовий оклад;

- оклад за військове (спеціальне) звання;

- надбавка за вислугу років.

 

Крім того, було зменшено основний розмір пенсії до 70 % суми вищезгаданих складових грошового забезпечення.

Підвищення до пенсії виплачувалось поетапно, а саме у 2018 році до виплати підлягало 50 % від суми підвищення, у 2019 році – 75%, і лише з першого січня 2020 року пенсійний фонд почав виплачувати всі 100 % підвищення до пенсії.

05.03.2019 1 та 2 пункти Постанови №103 суд визнав протиправними та скасував. З того часу виникли підстави для перерахунку військових пенсій з урахуванням додаткових видів грошового забезпечення, починаючи з 01.04.2019.

Спочатку ми судились із військкоматами та іншими уповноваженими органами за видачу оновлених довідок про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії, а потім, після видачі таких довідок, судилися з пенсійним фондом за перерахунок пенсій. З червня 2020 року такі довідки почали видавати добровільно.

З того часу й до сьогодні перерахувати військову пенсію можна за один судовий процес.

Суть перерахунку полягає в тому, що пенсія обчислюється з урахуванням додаткових видів грошового забезпечення.

Наприклад, якщо ви пенсіонер Збройних сил України й основний розмір вашої пенсії становить сьогодні 8500 грн, то з урахуванням таких надбавок як:

— надбавка за особливості проходження служби в розмірі 65 %,

— надбавка за службу в умовах режимних обмежень 10 %,

— премії 35 %

розмір вашої ПІДВИЩЕНОЇ ПЕНСІЇ має становити 16830 грн. Тобто збільшення становить 8330 грн або 98 % від теперішнього розміру пенсії. До того ж такий розмір пенсії Ви мали отримувати з 01.04.2019.

Сума недоотриманої пенсії за період із 01.04.2019 до 01.06.2022 становитиме: 16830 грн – 8500 грн = 8330 грн * 38 мсяців = 316 540 грн.

Те саме стосується й перерахунку пенсіонерів МВС та інших осіб, які отримують пенсію відповідно до Закону № 2262-ХІІ.

Тому всім військовим пенсіонерам та пенсіонерам МВС, хто не почав ще процес перерахунку своєї пенсії, наполегливо рекомендуємо зробити це, адже вигода від цього очевидна!

Станом на сьогодні майже всі адміністративні суди відновили свою роботу, за деяким винятком. Але це питання незабаром має бути вирішено за допомогою зміни підсудності і стосується судів, які знаходяться на території, де ведуться активні бойові дії. 

Водночас варто зазначити, що загалом суди почали розглядати справи навіть швидше, ніж це було до війни. Це пов’язано з об’єктивними обставинами. Зокрема, зменшилася кількість адміністративних позовів, які подають до суду, тобто зменшилась завантаженість суддів. А також оскільки справи, які були призначені до розгляду в загальному порядку, знімаються з розгляду у зв’язку з воєнним станом та неможливістю проведення судових засідань із метою забезпечення безпеки учасників справи, це дає можливість суддям розглядати справи в порядку письмового провадження без виклику сторін, до яких належать і пенсійні справи.

Зокрема, за період із двадцять четвертого лютого до першого червня 2022 року ми в адвокатському бюро Івана Хомича отримали 225 позитивних судових рішень у справах наших клієнтів.

Територіальні органи Пенсійного фонду України здійснюють перерахунок та виплату підвищених пенсій на підставі рішень судів, а також проводять нарахування індексації на оновлений розмір пенсії, попри введений воєнний стан.

За період із 24 лютого до 01.06.2022 245 наших клієнтів почали отримувати підвищені пенсії на виконання рішень судів. З них 85 по м. Києву, 34 в Київській області, 32 - Одеська обл., 30 -  Львівська обл., 25 - Дніпропетровська, 39 в інших областях України.

Отримувати пенсію в належному розмірі, обчисленої з урахуванням усіх видів грошового забезпечення, це Ваше право, гарантоване Конституцією та законами України, підтверджене практикою Верховного Суду та тисячами судових рішень по всій Україні.

 

Також варто розуміти, що звертаючись до суду, Ви не вимагаєте від держави в особі Пенсійного фонду чогось незаконного чи того, що Вам не належить. Свого часу ви віддали десятки років служінню державі в умовах режимних обмежень, деякі з вас є учасниками бойових дій або особами з інвалідністю внаслідок війни, а тому ви маєте законне право на належне пенсійне забезпечення, яке було обіцяне Вам державою.

 

Пенсіонери силових відомств, які все-таки вирішили судитися за свою пенсію, запитують щодо строків позовної давності в цій категорії справ?

На сьогодні існує судова практика в цих справах, з урахуванням якої судді ухвалюють рішення про перерахунок пенсії не за весь період, з якого Ви б мали отримувати підвищену пенсію.

Ми, звісно, з такими рішеннями не погоджуємось та оскаржуємо їх в апеляційному порядку. Але така тенденція свідчить про те, що не варто відкладати питання перерахунку Вашої пенсії на потім, доки не змінилася судова практика.

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, пишіть їх у коментарях або телефонуйте в Адвокатське бюро Івана Хомича за номером телефону, який вказаний нижче і Вас запишуть на безкоштовну консультацію.

Багато корисної інформації ви можете знайти для себе на нашому Youtube каналі. Тому переходьте за посиланням на наш канал, натискайте на дзвіночок, щоб не пропустити нові відео та новини нашого Адвокатського бюро.