Як підвищити розмір пенсії на 75 %, перейшовши з пенсії за вислугу років на пенсію за віком на загальних підставах?

Для початку давайте розберемось, чим відрізняється пенсія за вислугу років від пенсії за віком.

Пенсія за вислугу років передбачена Законом України «Про пенсійне забезпечення» № 1788–XII від 05.11.1991. Вона призначається до настання пенсійного віку (тобто раніше 60 років) за наявності спеціального стажу.

 

Наприклад, працівники освіти та охорони здоровʼя мають право вийти на пенсію, якщо в них є не менше 25 років відповідного педагогічного або медичного стажу, незалежно від віку. Але після призначення пенсії за вислугу років особа не має права працювати за спеціальністю.

Тому багато людей свого часу виходили на пенсію за вислугу років, а потім відмовлялися від неї та повертались на роботу.

 

Право ж на пенсію за віком передбачено Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» № 1058–IV від 09.07.2003. Вона призначається по досягненню 60 років (пенсійного віку) та наявності необхідного загального трудового (страхового) стажу. У 2022 році для призначення пенсії за віком на загальних підставах потрібно мати не менше 29 років стажу. Цей показник щороку зростає на 1 рік і у 2028 році для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде 35 років стажу.

Отже:

- пенсіонери за вислугу років (це працівники освіти, охорони здоровʼя, соціального забезпечення та ін.);

- пенсіонери, які вийшли на пенсію зі зниженням пенсійного віку по Списку 1 та  2;

- пенсіонери, які отримують так звані "спецпенсії": держслужбовці, науковці, прокурори та військові, при досягненні 60 років та наявності не менше 29 років стажу мають право перейти на пенсію за віком на загальних підставах.

 

Для переходу на пенсію за віком потрібно подати до пенсійного фонду відповідну заяву. Іноді пенсійний фонд з власної ініціативи, так би мовити, автоматично переводить пенсіонера з спецпенсії на пенсію за віком.

Розраховуючи або призначаючи розмір пенсії за віком, посадові особи пенсійного фонду і вчиняють ті порушення, про які піде мова далі і які занижують розмір пенсії на сімдесят п’ять відсотків.

 

У звʼязку з неправильним трактуванням законодавства для визначення розміру пенсії за віком працівники пенсійного фонду не правильно застосовують один із показників у формулі розрахунку пенсії. Мова йде про середню заробітну плату (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

 

Формула розрахунку пенсії виглядає наступним чином:

П = Зп ⋅ Кс

П - розмір пенсії, у гривнях;

Зп - заробітна плата (дохід) застрахованої особи, визначена відповідно до статті 40 цього Закону, з якої обчислюється пенсія, у гривнях;

Кс - коефіцієнт страхового стажу застрахованої особи, визначений відповідно до статті 25 цього Закону.

Якщо представити її максимально просто, то розмір пенсії – це добуток коефіцієнта зарплати та коефіцієнта трудового стажу.

Формула визначення Зп - заробітної плати для обчислення пенсії виглядає так:

Зп = Зс х (Ск : К), де:

Зп - заробітна плата (дохід) застрахованої особи для обчислення пенсії, у гривнях;

Зс - середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

Ск - сума коефіцієнтів заробітної плати (доходу) за кожний місяць (Кз1 + Кз2 + Кз3 + ... + Кзn );

К - страховий стаж за місяці, які враховано для визначення коефіцієнта заробітної плати (доходу) застрахованої особи.

А тепер давайте розберемось, що це за показник середньої заробітної плати по Україні за три останні роки та як він впливає на розмір пенсії.

 

Одразу хочемо наголосити на тому, що цей показник немає жодного відношення до тієї заробітної плати, яку отримував пенсіонер за три останні роки, оскільки наші клієнти доволі часто плутають ці два поняття. Середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії - це стала величина і вона є середньою по Україні для всіх пенсіонерів, і визначається вона Державною службою статистики України.

 

Середня заробітна плата за три попередні роки використовується для того, щоб визначити середньомісячний заробіток для обчислення розміру пенсії конкретного пенсіонера. Для цього потрібно середню заробітну плату за три попередні роки помножити на індивідуальний коефіцієнт заробітної плати цього пенсіонера.

 

Не будемо вам зараз розповідати про те, як визначається цей індивідуальний коефіцієнт, бо там доволі складна формула. Тим більше в цій частині пенсійний фонд як правило не вчиняє порушень при переведенні з пенсії за вислугу на пенсію за віком.

При переведенні з пенсії за вислугу років на пенсію за віком в 2022 році пенсійний фонд застосовує показник середньої заробітної плати за 2014-2016 роки в розмірі 6186,32 грн замість показника середньої заробітної плати за 2019-2021 в розмірі 10846,37 грн.

Але внаслідок таких протиправних дій пенсійного фонду розмір пенсії занижується на 75%.

 

Давайте поглянемо, який буде розмір пенсії із застосуванням обох показників.

Для цього ми у формулу  заробітної плати застрахованої особи для обчислення пенсії підставимо по черзі обидва показники, при цьому інші складові формули будуть однакові.

Із застосуванням середньої заробітної плати за 2014-2016 роки в розмірі 6186,32 грн ми отримуємо:

6186,32 грн * 1,73 = 10702,33 грн

Потім множимо зазначену суму на коефіцієнт страхового стажу 0,41 та отримуємо розмір пенсії:

10702,33 грн * 0,41 = 4387,95 грн

Якщо ж ми застосуємо показник середньої заробітної плати за 2019-2021 в розмірі 10846,37  грн, то отримаємо:

10846,37 грн * 1,73 = 18764,22 грн

Потім множимо отриману суму на коефіцієнт страхового стажу 0,41 та отримуємо розмір пенсії

18764,22 грн * 0,41 = 7693,33 грн

Різниця становить: 7693,33 -4387,95 = 3305,38 грн або ж 75%!

 

Справа в тому, що якщо особа звертається за призначенням пенсії за віком на загальних підставах вперше у 2022 році і до цього не отримувала іншого виду пенсії, то пенсійний фонд обчислює розмір пенсії, виходячи з показника середньої заробітної плати за 2019–2021 роки.

Якщо ж пенсіонер в 2022 році переходить із пенсії за вислугу років на пенсію за віком, то пенсійний фонд застосовує цей показник за 2014–2016 роки, збільшений на відповідний коефіцієнт.

 

Чому ГУ ПФУ при переведенні пенсіонера з спецпенсії (пільгової пенсії) на пенсію за віком не застосовує показник середньої заробітної плати за три останні роки так, як вони це роблять при при призначенні пенсії за віком вперше?

 

Посадові особи Пенсійного фонду, керуються ч. 3 ст. 44 ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", в якій зазначено, що при переведенні з одного виду пенсії на інший за бажанням особи може враховуватися заробітна плата (дохід) за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15#n607, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії.

 

Проте Верховний Суд України неодноразово висловлював правову позицію стосовно того, що у випадку призначення особі пенсії за вислугу років відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення"  який передбачає інші підстави та порядок призначення пенсії, а в подальшому при виявленні такою особою бажання отримувати пенсію за віком відповідно до Закону № 1058-ІV, має місце саме призначення пенсії за віком, а не переведення з одного виду пенсії на інший згідно з частиною 3 статті 45 Закону № 1058-ІV.

 

Таким чином, вищезазначені дії пенсійного фонду є протиправними, а тому в судовому порядку можна зобовʼязати його призначити пенсію в належному розмірі!

Що потрібно робити, щоб отримати пенсію в належному розмірі?Єдиний вихід у цій ситуації — це звернення до суду з позовом про зобовʼязання управління пенсійного фонду призначити їй пенсію за віком на загальних підставах із застосуванням показника середньої заробітної плати за 3 останні роки.

 

Суди розглядають подібні справи вже понад 10 років, ця проблема не нова і за цей час Верховний суд ухвалив багато рішень на користь пенсіонерів та сформував відповідну судову практику, якої дотримуються окружні та апеляційні суди. Тому ми впевнені в успішному результаті!

Якщо ви бажаєте отримувати справедливу пенсію, звертайтесь до суду. Боїтесь, що не зможете самотужки оформити відповідні документи та відстояти свої права? Ми Вам допоможемо.

 

Наше бюро надає послуги повного супроводу таких справ до отримання на вашу банківську картку всієї суми підвищеної пенсії. Вам нікуди не потрібно ходити, ми все робимо самі. За даною категорією справ у нас діє гарантія результату!