Верховна рада спростила процедуру встановлення факту народження чи смерті на окупованій території

04.02.2016 р. Верховною радою України було прийнято Закон України "Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України", який 24.02.2016 року набрав чинності.

Зазначеним законом спрощується судова процедура встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України.

З цією метою Цивільний процесуальний кодекс України доповнено статтею 257-1, відповідно до якої заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Такі заяви розглядаються в порядку окремого провадження невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду, а ухвалене судом рішення за результатами розгляду цих заяв підлягає негайному виконанню.

Копія судового рішення видається особам, які брали участь у справі, негайно після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

Таким чином, зазначені зміни дають змогу громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території, протягом одного дня отримати рішення суду про встановлення факту народження або смерті особи на не підконтрольній Україні території, а після цього зареєструвати народження чи смерть відповідно до законодавства України.

До прийняття цього закону строк розгляду таких справ складав не менше одного місяця. Крім того, особам, місце проживання яких зареєстроване в Автономній республіці Крим, необхідно було їхати в м. Київ для подання такої заяви до Апеляційного суду м. Києва, який вже мав визначити, якому районному суду м. Києва підсудна така ця справа.

Слід зазначити, що необхідність встановлення факту народження чи смерті в судовому порядку зумовлена невизнанням Україною будь-яких документів, виданих на тимчасово окупованих територіях владою самопроголошених республік чи Російської Федерації.

Отож, внесені зміни до Цивільного процесуального кодексу України значно полегшують громадянам України – мешканцям тимчасом окупованої території України, процес реєстрації актів народження та смерті осіб на такій території.